Wildplukken

Wildplukken voor paarden

Op steeds meer plekken in Nederland kun je in groepjes de natuur in trekken om te leren over eetbare planten. Een wildplukwandeling laat je de natuur ervaren op een heel andere manier. Je leert klein kijken en je leert dat de natuur kan voeden en helen. Na de wandeling voel je je mentaal en fysiek beter dan daarvoor.

Het nut van wilde planten voor paarden

Paarden weten instinctief al welke planten voeden en helen. In de natuur zijn paarden aangewezen op de verschillende kruiden die in zijn omgeving groeien.

Kruiden die in zijn eigen omgeving groeien hebben een sterke werking. De werking van een kruid is meer dan de werking van de verschillende inhoudsstoffen samen. Planten bevatten naast de normale voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, sporen elementen etc. ook een complexe reeks bio actieve stoffen, die geen voedingswaarde bezitten. Deze secundaire plantenstoffen ondersteunen elkaar en zorgen daarmee voor een breed werkingsmechanisme op het gebied van gezondheids- bevorderende en – beschermende processen in het lichaam.

Planten en kruiden zitten vol met biologisch actieve substanties (de secundaire plantenstoffen) die in staat zijn om verschillende processen in het lichaam te beïnvloeden. Dit zijn dan ook de oorspronkelijke stoffen die normaal in het lichaam voorkomen en die het paard op cel niveau ook kent en herkent!

Paarden voelen intuïtief aan welke plant ze wanneer nodig hebben. Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden, want een paard moet wel in balans zijn om bij dit “weten” te kunnen. Een paard dat uit balans is kiest vanuit een disbalans en maakt dan niet de juiste keuzes.

Wildplukken

Wildplukken is wettelijk verboden, in de praktijk wordt het wild plukken – mits het beschaafd gebeurt – door de vingers gezien (gedoogd). Als plukker moet je met respect hebben voor de natuur, de planten en de dieren niet verstoren. Dit is vast gelegd in de gedragsregels.

Uiteraard moet je de planten in de bossen niet helemaal leegroven. De vruchtdragende struiken en bomen bijvoorbeeld zijn immers een belangrijke voedselbron voor de dieren.

Pluk alleen planten, die in ruime hoeveelheden op het terrein te vinden zijn en laat de rest staan. Pluk een paar bladeren per plant zodat de plant weer verder kan groeien en laat de wortels staan.

Meer weten?

Wil je leren welke planten eetbaar zijn voor paarden in je eigen omgeving? Hoe je de planten kunt herkennen? Welke planten giftig zijn? Welke planten superfoods zijn? Waar je het beste kan oogsten en waar niet? Meld je dan aan voor de wildplukken online training! Je kunt elke eerste maandag van de maand instromen.

https://dianadam.nl/product-categorie/wildplukkenonline/