Geplaatst op

Wat is een lymfesysteem?

Net zoals bij de mens bestaat het kringloopsysteem bij paarden uit twee zeer nauw samenwerkende systemen: het (bloed-) vatenstelsel en het lymfestelsel. Deze beide systemen doorlopen het gehele lichaam van het paard. Het lymfesysteem loopt parallel aan het bloedvatenstelsel. Het lymfesysteem is de opruimdienst van het paardenlichaam
Een goed functionerend lymfesysteem zorgt ervoor dat weefselvocht en afvalstoffen niet achterblijven in het weefsel maar snel afgevoerd worden.

Wat is lymfe?

‘Het woord lymfe betekent ‘licht drager’, het stamt af van Lympha, wat helder water betekent. Lymfe is helder voorzichtig vocht en heeft als functie het lichaam schoon te maken. Dit weefselvocht komt oorspronkelijk uit de bloedbaan en verzorgt de cellen met voedingsstoffen. Alles wat niet van het lichaam is zoals bacteriën, virussen, fout geproduceerde cellen, afvalstoffen (bijvoorbeeld uit voeding, water, lucht en medicijnen) voert het lymfesysteem af.
Lymfe speelt dus ook een belangrijke rol in het afweersysteem. Het stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes en ondersteunt het afweersysteem wanneer het overbelast is.

Wat is manuele lymfedrainage?

* Manuele Lymfe Drainage, kortweg MLD, is een speciale massage techniek waarbij je direct werkt op
het lymfesysteem.
* Het is een hele subtiele manier van masseren die door paarden (en mensen) als erg prettig wordt
ervaren.
* Manuele Lymfe Drainage heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam, waardoor
het een prachtige interventie is die breed ingezet kan worden.
* MLD heeft een ontspannend effect op het paard.


Om MLD toe te passen is kennis van het gehele lymfesysteem en haar
specifieke werking een vereiste. Een verkeerd uitgevoerde Manuele Lymfe Drainage kan schadelijk zijn.

Wat doet MLD voor het paard?

Lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogt worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en treedt er o.a. minder verzuring op in het lichaam. Het gaat weer stromen. Het heeft daarnaast een positieve invloed op dat deel van het zenuwstelsel dat gaat over rust, ontspanning, opbouw en herstel. Manuele Lymfe Drainage zorgt ervoor dat het paard sneller en beter zal herstellen en helen.