Voedingsadvies

Heb je wel eens gehoord van de vijf vrijheden van een paard? Deze vrijheden zijn voorwaarden voor dierenwelzijn en in 1993 uitgewerkt door de Britse Farm Animal Council. Voor paarden zijn de onderstaande vrijheden essentieel.

Paarden zijn vrij :

  • van honger en dorst
  • van ongemak
  • van pijn, verwondingen en ziekte
  • van angst en stress
  • om normaal gedrag te vertonen

Deze hebben allemaal ook met voeding te maken. Oongemak, pijn, ziekte, stress en verandering van gedrag zijn het directe resultaat van verkeerde voeding.

Met verbazing kijk ik naar voerbeurten op grote stallen waar iedereen hetzelfde voer krijgt. Vroeger aten mijn paarden ook gewoon met diezelfde pot mee totdat ik leerde hoe het anders kon.

Intussen kijk ik heel anders naar paardenvoeding. Zo heb ik toegevoegde suikers verbannen uit het rantsoen en voer ik met de seizoenen mee. Dat wil zeggen dat paarden nooit het hele jaar op hetzelfde dieet staan. Ruwvoer is altijd de basis maar alleen ruwvoer is vaak niet voldoende. Ten eerste is het ruwvoer steeds van andere kwaliteit en ten tweede hebben paarden meer variatie nodig

Door middel van passende voeding zal jouw paard meer vrijheid ervaren. Dat komt doordat er dan geen voedingsgerelateerde stress meer is, geen ziekte door verkeerde voeding, geen ongemak in de vorm van buikpijn door verkeerde voeding en zal je paard meer gewenst gedrag vertonen.

Wil je dat ik een dieet voor je paard uit werk?

Twijfel je nog of een consult zinvol is voor jouw paard of heb je andere vragen? Vul dan het contactformulier in en ik neem contact met je op.