Geplaatst op

Partnership met Viva Concept

Sinds het volgen van de opleiding Equi Habitat voor professionals in 2019/2020 mag ik mij, met zeer veel trots, partner van Viva Concept noemen.

Wat houd het partnership in?

Viva Concept opgericht door Valentijn Docquier is een adviesbureau en ontwerpstudio voor natuurliefhebbers die paarden houden, het bedrijf achter Equi Habitat ®. Vanwege de toenemende vraag naar advies en ontwerp heeft Valentijn ervoor gekozen om een select groepje mensen op te leiden en te benoemen tot partner. Dit betekent dat een klant die aanklopt bij Viva concept doorverwezen kan worden naar één van de partners.

Mijn visie

Het paard zoals wij het kennen heeft zich over een periode van ongeveer 55 miljoen jaar ontwikkeld als lid van de Equidae familie. Vanuit een biologisch standpunt is de informatie van in het wild levende paarden ontzettend waardevol. Genetische verschillen zijn er namelijk niet tussen het wilde en het gedomesticeerde paard. Het wilde paard komt in zijn huidige gedomesticeerde vorm over de hele wereld voor, maar niet ieder leefgebied kunnen we als ‘natuurlijk’ beschouwen. Het paard beweegt van nature ca. zestien uur per dag. Door deze beweging worden functioneert het paard het beste als we kijken naar de darmen, gewrichten en hoeven van het paard. Doordat de huisvesting van gedomesticeerde paarden, ca. twintig uur per dag op stal, niet past bij de genetische behoefte zijn er in de loop der jaren steeds meer gezondheidsproblemen ontstaan bij paarden, vaak van chronische aard.

In de toekomst zie ik graag meer paarden gehuisvest op een manier die genetisch gezien bij hen past. De natuur weer naar de leefomgeving van het gedomesticeerde paard halen. Ik wil paarden op een verantwoorde manier huisvesten waar zowel mens als dier ongedwongen buiten kunnen zijn.

Mijn werkwijze

Zowel paardenhouderijen als particulieren die een Equi Habitat ® wensen voor hun bedrijf of erf kunnen mij inschakelen voor advies en eventueel ontwerp. Na een telefonische kennismaking maken we een afspraak bij u op locatie. Het is mogelijk om het advies op basis van uren maal tarief te factureren of een pakketprijs overeen te komen. Dit zal voor iedereen anders zijn. Wellicht bent u al begonnen en is het advies kort en kunt u daarna weer verder. Het kan dan volstaan om een uurtje langs te komen de kosten zijn dan prima te overzien. Heeft u een idee en wilt u naast advies ook graag een ontwerp dan kan het voordeliger zijn om een vast tarief af te spreken. We bespreken dan voorag wat uw wensen en verwachtingen zijn en leggen dit vast in een offerte.

Wat is een Equi Habitat®?

De basis is een tracksysteem waarop de paarden in kuddeverband leven. In een Equi Habitat krijgen paarden de nodige beweging en vinden ze het sociaal contact waar ze van nature nood aan hebben. In een Equi Habitat is er altijd oog voor het paard, de natuur, het landschap en de mens. Over elk onderdeel van het verblijf wordt goed nagedacht over duurzaamheid, veiligheid en integratie in het landschap.

Elementen van een Equi Habitat®

  • 24/7/365 vrije beweging in kudde op een track systeem
  • Duurzame materialen, veilige geïntegreerde afrastering
  • Natuurlijk (drink)water voor paarden en omgeving
  • Schaduw van bomen en takkenhooi van knotbomen
  • Hagen, heggen, houtkanten en/of takkenwallen
  • Kruidenstroken voor paarden en als faunarand
  • Kruidenrijk grasland
  • Natuurlijk weidebeheer met kringloop van paardenmest