Geplaatst op

Boost het immuunsysteem met planten

Zoals jullie wellicht weten ben ik een groot fan van het toevoegen van wilde planten aan het dieet van paarden. Zojuist heb ik de nieuwe reader afgerond en naar de drukken gestuurd. Dit geeft een super goed gevoel! en inspiratie om jullie deze blog te schrijven.

Net als wij mensen kunnen de paarden wel wat extra´s gebruiken om het immuunsysteem te ondersteunen deze maand en de komende maanden. Hoe leuk is het om dat eens niet met een supplement te doen maar met planten? Ik wil je uitdagen om in je eigen omgeving op zoek te gaan naar superfood voor je paard. Om je te helpen zal ik je vertellen wat je nu in de herfst (tot de vorstperiode) nog kunt vinden voor je paard.

° smalle en grote weegbree: bevat onder andere vitamine A en B en ALLE mineralen
° paardenbloemblad, paardenbloemwortel: bevat een grote hoeveelheid mineralen en vitaminen
° duizendblad: bij spijsverteringsproblemen en flatulentie
° rozenbottels: een bom van mineralen en vitamines
° vogelmuur: erg voedzaam en rijk aan vitamine C
° gewoon varkensgras: een natuurlijke bron van oplosbare kiezelzuur of silicium
° madeliefje: bevat magnesium goed voor de hersenen en het zenuwgestel
° brandnetel: vol mineralen als ijzer, zwavel, calcium en vitamine A en C
° kweekgras: bevat behalve suiker en koolhydraten ook eiwit, slijm, fosforzuur, kali en rijkelijk aan vitaminen A en B
° vrouwenmantel: bevat vitamine C, calcium, fosfor, magnesium en verschillende antioxidanten
° braamblad: bevat vitamine C, E en selenium
° bosaardbeiblad: tjokvol vitaminen, mineralen en fytonutriënten

Wat een lange lijst vind je niet? Ken je ze allemaal? of weet je misschien niet hoe ze eruit zien? Wil je het leren? Daar kan ik je op verschillende manieren mee helpen. Je kunt het wildpluk pakket aanschaffen, een plantengids kopen of de wildplukonline cursus doen. Je vind de producten in de webshop.

Geplaatst op

Energielijnen in het landschap

Voor het uitmeten van kruiden voor paarden gebruik ik de biotensor maar sinds kort kan ik ook met de wichelroede werken. Ik heb dit mogen leren van Klaas de Jonge uit Valkenswaard.

Wichelroede

Leylijnen zijn over de hele wereld bekend. De Australische aboriginals noemen ze droomwegen , in Ierland hebben ze het over elfwegen en in China zijn het drakenpaden. Leylijnen en andere energielijnen zijn banen van energie die door het landschap stromen. Deze banen stromen een bepaalde richting op, die voor iedere lijn verschillend kan zijn. De energielijnen zijn (bijna) altijd kaarsrecht en kunnen duizenden kilometers lang zijn. De afmetingen van de verschillende energielijnen kunnen variëren van 10 centimeter tot heel soms wel 10 meter breed. De lijnen liggen op de grond en de energie van een lijn hoeft niet overal even sterk te zijn. De energielijnen reageren qua sterkte, net als de zee met eb en vloed, op de maan en andere kosmische factoren. Terwijl de energielijnen door het landschap stromen, stralen ze energie uit en nemen ze energie op. Door de uitwisseling van de aardse en kosmische energie krijgen de flora en fauna extra energie.

Met de wichelroede kan ik energielijnen, leylijnen en wateraders opsporen. Wanneer ik een Equi Habitat ga uitwerken zal ik ook met de wichelroede de verschillende lijnen in kaart te brengen. In het ontwerp houd ik altijd rekening met de energielijnen die in het landschap liggen. Een ligplek zal ik niet op een krachtveld plaatsen, dan komt er van rusten niet veel terecht. Lopen over een leylijn geeft kracht, dat is een goede eigenschap voor een track.

Wil je graag weten waar de energielijnen lopen op jouw perceel? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden.

Geplaatst op

Kinesiologie

Vertrouwen begint, waar begrijpen eindigt.

Iedereen is uniek! Ieder mens, dier, plant maar ook “niet levende” stof, simpelweg alles, is door een energieveld omgeven en heeft zijn eigen, unieke specifieke trillingsfrequentie (natuurkunde). Deze frequenties worden
uitgezonden in de ether, bij de meting maken wij gebruik van de unieke trillingsfrequenties of energie. Voor alle metingen die wij verrichten gebruiken wij de Biotensor, een gevoelig en betrouwbaar meetinstrument wat al eeuwenlang wordt gebruikt.

Bij het meten middels de Biotensor maakt het niet uit of de paarden in de directe omgeving zijn of zich op afstand bevinden. Wij functioneren namelijk als een soort radio die de frequentie ontvangt uit de ether en deze energie of trillingsfrequentie omzet in informatie. Deze informatie krijgen we uit het paard dat resoneert (Latijn: resoneren, weerklinken) met een bepaald product. Daarbij maken wij gebruik van de unieke gegevens van het paard in combinatie met de gegevens van de eigenaar of verzorger om in te stellen op de bandbreedte waarop het paard uitzendt. Zo testen wij of een bepaald product past bij het paard of niet. Onze ervaring en kennis speelt hierbij een belangrijke rol.

Relatietest

Als je een product test bij een paard noem je dat een relatietest. Bij de relatietest wordt gemeten of twee verschillende energievelden elkaar kunnen doordringen, dus dat ze elkaar aantrekken (samenwerken) of afstoten (tegenwerken). Zo kunnen we meten welke kruiden, voeding, mineralen, vitaminen, supplementen en dergelijke nodig zijn of wat op dat moment het beste bij het paard past.

Vragen stellen

Wij verrichten ook metingen met de Biotensor volgens het Pijnprotocol. De uitslagen hiervan komen voort uit de antwoorden die wij krijgen op onze vragen aan het paard of en waar het specifieke pijn heeft. Hiervoor is kennis van de anatomie van het paard nodig, om de juiste vragen te kunnen stellen.

Op maat gemaakt!

Bij de kruidenmix worden de behoefte aan voedingstoffen in de vorm van kruiden en supplementen
individueel op het paard gemeten bij elke bestelling, omdat elk paard of pony anders is door:
– verschil in ras
– leeftijd
– geslacht
– bouw
– gebruik in de paardensport
– fysieke of mentale problemen
– veranderde omstandigheden

Welke kruiden er gebruikt of gekozen worden is ook afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid
in de natuur. Voor deze meting heeft HorseComplete een testkoffer ontwikkeld met testpotjes van kruiden, vitaminen, mineralen, voedingsmiddelen, medicatie, supplementen, oliën en azijn. Na de meting wordt een kruidenmix samengesteld met de door het paard gekozen kruiden en een advies over eventueel aanvullend (kracht)voer of supplementen. Dit advies staat omschreven op de zak kruiden of je wordt hierover gebeld, ge-appt of gemaild.

Geplaatst op

Natuurlijke voeding voor het paard

Het zal je waarschijnlijk opgevallen zijn dat er iets gaande is op het gebied van paarden voeding. Werken aan gezondheid en natuurlijk is in!

Maar wat is natuurlijk? En is natuurlijk altijd goed? In de natuur komen ook toxische stoffen voor die je je paard niet zal willen geven. Naarmate ik me meer ging verdiepen in voeding, meer wist, werd het steeds lastiger om goede producten te vinden. Ik heb een een aantal producten gevonden die aansluiten bij mijn visie. Deze adviseer ik ook van harte aan eigenaren steeds met het individuele paard voor ogen. Ik vind het erg belangrijk dat men weet wat men voert en waarom. Voeding heeft een zeer grote invloed op de gezondheid van het paard daarom neem ik dit stuk
altijd mee in mijn contact met de eigenaar.

Hapje Stapje

Paarden zijn verzamelaars en geen grazers. Veel ruwvoer, of het nu hooi of paardenkuil is, bevat alleen maar gras en niet meer de natuurlijke kruiden die vroeger in het land groeide. Het paard kan door deze eenzijdige voeding en/of krachtvoer een overschot aan eiwitten en glucose oplopen en een tekort aan natuurlijke vitaminen, mineralen en vele andere belangrijke bouwstoffen en werkzame bestanddelen.

Het voeden van een kruidenmix geeft hier een seizoensgebonden oplossing voor!

Door het (deels) weglaten van krachtvoer en het geven van een kruidenmix kunnen ze zich weer herstellen en daarmee onderhouden. Met de voedingsstoffen in kruiden kunnen paarden zelf weer spieren en vet aanmaken en genoeg energie hebben om bijvoorbeeld een Z proef te lopen.

Tip!

Geef paarden daarom elke 5 weken een nieuwe kruidenmix. Elke keer wordt deze opnieuw gemeten en daardoor 100% afgestemd op de conditie van het paard op dat moment, het jaargetijde en vele andere factoren. Een bijkomend voordeel is dat het paard elke 5 weken een check-up krijgt!

Geplaatst op

Wat is een lymfesysteem?

Net zoals bij de mens bestaat het kringloopsysteem bij paarden uit twee zeer nauw samenwerkende systemen: het (bloed-) vatenstelsel en het lymfestelsel. Deze beide systemen doorlopen het gehele lichaam van het paard. Het lymfesysteem loopt parallel aan het bloedvatenstelsel. Het lymfesysteem is de opruimdienst van het paardenlichaam
Een goed functionerend lymfesysteem zorgt ervoor dat weefselvocht en afvalstoffen niet achterblijven in het weefsel maar snel afgevoerd worden.

Wat is lymfe?

‘Het woord lymfe betekent ‘licht drager’, het stamt af van Lympha, wat helder water betekent. Lymfe is helder voorzichtig vocht en heeft als functie het lichaam schoon te maken. Dit weefselvocht komt oorspronkelijk uit de bloedbaan en verzorgt de cellen met voedingsstoffen. Alles wat niet van het lichaam is zoals bacteriën, virussen, fout geproduceerde cellen, afvalstoffen (bijvoorbeeld uit voeding, water, lucht en medicijnen) voert het lymfesysteem af.
Lymfe speelt dus ook een belangrijke rol in het afweersysteem. Het stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes en ondersteunt het afweersysteem wanneer het overbelast is.

Wat is manuele lymfedrainage?

* Manuele Lymfe Drainage, kortweg MLD, is een speciale massage techniek waarbij je direct werkt op
het lymfesysteem.
* Het is een hele subtiele manier van masseren die door paarden (en mensen) als erg prettig wordt
ervaren.
* Manuele Lymfe Drainage heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam, waardoor
het een prachtige interventie is die breed ingezet kan worden.
* MLD heeft een ontspannend effect op het paard.


Om MLD toe te passen is kennis van het gehele lymfesysteem en haar
specifieke werking een vereiste. Een verkeerd uitgevoerde Manuele Lymfe Drainage kan schadelijk zijn.

Wat doet MLD voor het paard?

Lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogt worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en treedt er o.a. minder verzuring op in het lichaam. Het gaat weer stromen. Het heeft daarnaast een positieve invloed op dat deel van het zenuwstelsel dat gaat over rust, ontspanning, opbouw en herstel. Manuele Lymfe Drainage zorgt ervoor dat het paard sneller en beter zal herstellen en helen.

Geplaatst op

Partnership met Viva Concept

Sinds het volgen van de opleiding Equi Habitat voor professionals in 2019/2020 mag ik mij, met zeer veel trots, partner van Viva Concept noemen.

Wat houd het partnership in?

Viva Concept opgericht door Valentijn Docquier is een adviesbureau en ontwerpstudio voor natuurliefhebbers die paarden houden, het bedrijf achter Equi Habitat ®. Vanwege de toenemende vraag naar advies en ontwerp heeft Valentijn ervoor gekozen om een select groepje mensen op te leiden en te benoemen tot partner. Dit betekent dat een klant die aanklopt bij Viva concept doorverwezen kan worden naar één van de partners.

Mijn visie

Het paard zoals wij het kennen heeft zich over een periode van ongeveer 55 miljoen jaar ontwikkeld als lid van de Equidae familie. Vanuit een biologisch standpunt is de informatie van in het wild levende paarden ontzettend waardevol. Genetische verschillen zijn er namelijk niet tussen het wilde en het gedomesticeerde paard. Het wilde paard komt in zijn huidige gedomesticeerde vorm over de hele wereld voor, maar niet ieder leefgebied kunnen we als ‘natuurlijk’ beschouwen. Het paard beweegt van nature ca. zestien uur per dag. Door deze beweging worden functioneert het paard het beste als we kijken naar de darmen, gewrichten en hoeven van het paard. Doordat de huisvesting van gedomesticeerde paarden, ca. twintig uur per dag op stal, niet past bij de genetische behoefte zijn er in de loop der jaren steeds meer gezondheidsproblemen ontstaan bij paarden, vaak van chronische aard.

In de toekomst zie ik graag meer paarden gehuisvest op een manier die genetisch gezien bij hen past. De natuur weer naar de leefomgeving van het gedomesticeerde paard halen. Ik wil paarden op een verantwoorde manier huisvesten waar zowel mens als dier ongedwongen buiten kunnen zijn.

Mijn werkwijze

Zowel paardenhouderijen als particulieren die een Equi Habitat ® wensen voor hun bedrijf of erf kunnen mij inschakelen voor advies en eventueel ontwerp. Na een telefonische kennismaking maken we een afspraak bij u op locatie. Het is mogelijk om het advies op basis van uren maal tarief te factureren of een pakketprijs overeen te komen. Dit zal voor iedereen anders zijn. Wellicht bent u al begonnen en is het advies kort en kunt u daarna weer verder. Het kan dan volstaan om een uurtje langs te komen de kosten zijn dan prima te overzien. Heeft u een idee en wilt u naast advies ook graag een ontwerp dan kan het voordeliger zijn om een vast tarief af te spreken. We bespreken dan voorag wat uw wensen en verwachtingen zijn en leggen dit vast in een offerte.

Wat is een Equi Habitat®?

De basis is een tracksysteem waarop de paarden in kuddeverband leven. In een Equi Habitat krijgen paarden de nodige beweging en vinden ze het sociaal contact waar ze van nature nood aan hebben. In een Equi Habitat is er altijd oog voor het paard, de natuur, het landschap en de mens. Over elk onderdeel van het verblijf wordt goed nagedacht over duurzaamheid, veiligheid en integratie in het landschap.

Elementen van een Equi Habitat®

 • 24/7/365 vrije beweging in kudde op een track systeem
 • Duurzame materialen, veilige geïntegreerde afrastering
 • Natuurlijk (drink)water voor paarden en omgeving
 • Schaduw van bomen en takkenhooi van knotbomen
 • Hagen, heggen, houtkanten en/of takkenwallen
 • Kruidenstroken voor paarden en als faunarand
 • Kruidenrijk grasland
 • Natuurlijk weidebeheer met kringloop van paardenmest
Geplaatst op

Wildplukken van eetbare planten voor paarden

Het is voor paarden heel goed om gevarieerd te voeden en met de seizoenen mee te bewegen. Met het geven van wilde planten en houtige gewassen bereik je beide. In de winter zul je niet snel een paardenbloem vinden of een berkenblad maar wel vogelmuur, madeliefje en grote weegbree bijvoorbeeld. Voor de rest vind je in de winter vooral takken en stengels van uitgebloeide planten. In de winter is er schaarste in de lente en zomer is er overvloed. Daar is het paard helemaal op afgestemd. Het paard staat op celniveau en instinctief nog heel dicht bij de natuur. Door onze gedomesticeerde paarden wilde planten en houtige gewassen aan te bieden geven we ze weer een stukje natuur terug.

Planten en kruiden zitten vol met biologisch actieve substanties die in staat zijn om verschillende processen in het lichaam te beïnvloeden. Dit zijn dan ook de oorspronkelijke stoffen die normaal in het lichaam voorkomen en die het paard op cel niveau ook kent en herkent! Bomen en struiken voorzien ook in de behoefte aan vezels. Daarbij vraagt het eten van de verschillende takken en bladeren behendigheid van het paard. Op deze manier train je het lichaam en de geest van je paard terijl hij/zij eet.

Uit onderzoeken van onder andere Dr. Ronald Davies, (Universiteit van Texas) blijkt dat onze huidige voeding steeds minder voedingswaarde heeft. Wilde planten daarentegen hebben nog steeds een hoge voedingswaarde. Ze bevatten een overdaad aan vitaminen, mineralen, etherische oliën, looistoffen en talloze andere stoffen zoals de zogenaamde fytonutriënten. De bekendste hiervan zijn de anti-oxidanten. Maar ze bevatten ook natuurlijke antibiotica, omega-vetzuren en nog vele andere stoffen.

Wildplukken heeft meerdere voordelen:

 • je bent actief in de buitenlucht
 • zoeken naar planten en planten vinden geeft plezier
 • in de natuur zijn is rustgevend
 • wilde planten zijn lokaal en vers geoogst
 • planten zijn volop gratis verkrijgbaar
 • de planten zitten boordevol vitaminen en mineralen
 • een aantal planten hebben ook een geneeskrachtige werking
 • het wekt nieuwsgierigheid op bij je paard
 • geeft een gevarieerd dieet

Het is echt een verrijking voor jezelf en je paard om je te verdiepen in wilde eetbare planten en houtige gewassen.

Hoe begin je met wildplukken?

Je kunt op verschillende manieren beginnen. Begin klein, kijk bijvoorbeeld eens in de wei. Staat er een plant die je niet kent? of een mooie bloem? Maak er een foto van en ga op zoek. Je kunt foto’s op te zoeken in een boek , via google of via een wildplukkersplatform op facebook. Vind je dat lastig? Meld je dan eens aan voor een wildplukwandeling. Wildplukken is op het moment hip en daardoor is er bijna altijd wel een mogelijkheid om je in de buurt van je eigen woonplaats ergens aan te melden. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heb ik een wildplukpakket samengesteld en kun je een cursus volgen over eetbare planten voor paarden. Ook heb ik een aantal hulpmiddelen te koop in de webshop. Kijk eens bij de categorie “wildplukken” of klik op deze link.

Geplaatst op

Wat doet Omega-3 voor je paard?

Een paard kan niet zelf omega-3 vetzuren maken. De omega-3 haalt een paard uit vers gras. Niet alle paarden hebben toegang tot weidegang, zeker niet in de winter. In hooi is omega-3 vrijwel niet meer aanwezig. Zodra gras gemaaid en gedroogd wordt neemt de hoeveelheid Omega-3 flink af. Een tekort aan Omega-3 wordt in verband gebracht met zomereczeem, ontstekingen, slechte vacht, verminderde weerstand, verminderde vruchtbaarheid. Verder lezen Wat doet Omega-3 voor je paard?

Geplaatst op

Wondgenezing werkt ook van binnenuit

Wondjes, komen met regelmaat voor en zijn niet te voorkomen. Soms is het noodzakelijk om medicatie en/of homeopathie in te zetten vaak al wordt er vooral van buitenaf gewerkt aan herstel. De wond wordt aan de buitenkant goed verzorgt, er wordt gestapt, gekoeld, gesmeerd enzovoort. Toch komt herstel vooral van binnenuit, uit voeding.

Voor herstel is onder andere eiwit nodig, vitamine C, vitamine A, vitamine D, vitamine E en Zink. Het is belangrijk dat hier geen tekort van is bij het paard. Als er een tekort is aan voedingsstoffen, zal het genezingsproces langer duren maar ook het nieuwe weefsel zal niet van hoge kwaliteit zijn.

Paarden die voldoende vers gras krijgen, zullen de behoefte aan vitamine A kunnen dekken door het caroteen wat zij uit het voer halen. Voor paarden die gehouden worden op een stal waarbij weidegang niet mogelijk is, is extra aanvulling van vitamine A noodzakelijk.

Vitamine C te kort komt bij paarden eigenlijk nooit voor, omdat paarden vitamine C kunnen aanmaken van glucose in de lever. De productie van vitamine C in de lever wordt verminderd door bepaalde omstandigheden, zoals snelle groei of stressvolle situaties. Ook kunnen oudere paarden een verminderde aanmaak van vitamine C hebben, door verminderde werking van de lever. Ook paarden met leverproblemen hebben baat bij extra vitamine C.

Aangezien vitamine E niet stabiel is bij warmte nemen de vitamine E-niveaus af door oogst en opslag van hooi en kuilgras. Daarom hebben paarden een aanvulling van vitamine E nodig naast ruwvoer. Vitamine E-supplementen kunnen een waardevolle aanvulling in het rantsoen zijn, met name voor sportpaarden en bij vetrijke rantsoenen. Voor andere paarden die toegang hebben tot weidegras, is een aanvulling in de zomer als volop weidegras beschikbaar is, meestal niet nodig.

Paarden krijgen vitamine D binnen door middel van voeding, maar kunnen het ook zelf aanmaken als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Onder natuurlijke omstandigheden worden grazende paarden vele uren per dag blootgesteld aan zonlicht, waarmee voldoende vitamine D wordt aangemaakt om aan de behoefte te voldoen. Echter, veel paarden komen slechts enkele uren per dag buiten of dragen een deken waardoor de huid geen direct zonlicht krijgt.

Zink is aanwezig in meer dan 100 enzymen. Daarnaast bevatten huid, lever, botten en spieren ook zink en komt het slecht in kleine hoeveelheden voor in bloed, melk, longen en de hersenen. Een tekort aan zink verminderd de eetlust, vertraagd de groei van jonge paarden en kan leiden tot huidafwijkingen. Tekorten aan zink komen echter zelden voor.

Zorg voor ruwvoer van goede kwaliteit bij voorkeur onbeperkt. Aangevuld met een graanvrije balancer en/of kruidenmix. Bij paarden met oedeemgevoeligheid is het aan te bevelen om balancer op luzerne basis niet te kiezen.

Het is belangrijk dat het paard voldoende schoon drinkwater tot zijn beschikking heeft. Een goede vochtbalans is goed voor de wondgenezing. Een droge wond geneest moeilijker.

Beweging is ook zeer belangrijk. Door lichte oefeningen te doen, versterk je het vermogen van het lichaam om tegen ontstekingen te vechten en sneller te genezen. Manuele lymfedrainage laten uitvoeren door een therapeut kan het herstel kracht bij zetten en versnellen. Door de lymfedrainage worden de lymfevaten ondersteund en kunnen vocht en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit stimuleert ook de aanvoer van bouwstoffen die nodig zijn voor herstel.

Vermijd chemische en geparfumeerde crèmes. Kies voor middelen die zo natuurlijk mogelijk zijn en het lichaam zodoende niet onnodig extra belasten. Er zijn zeer veel verschillende middelen op de markt, per paard en per wond verschilt de aanpak het is dan ook even zoeken naar de juiste.

Laat je goed adviseren en luister naar je eigen gevoel. De meeste lymfedrainage therapeuten kunnen je helpen met voeding en wondverzorging. Kijk in het register voor een therapeut bij jou in de buurt www.mldregister.nl

Geplaatst op

Poké bowl voor je paard

Poké betekent snijden en is een Hawaiiaans gerecht. De poké bowl is een échte hit onder de foodies. Voor wie nog niet weet wat het is: een traditioneel gerecht uit Hawaii, met rijst, heel veel verse groentes en blokjes verse vis gemarineerd in sojasaus.

Poké bowl voor paarden maak je zelf

Wanneer we dit een beetje aanpassen kunnen we een poké bowl voor paarden maken. Het leukste vind ik het om in mijn eigen omgeving te struinen naar wat eetbaar is voor paarden en dat te gebruiken. In de zomer is dat makkelijker dan in de winter of zoals nu aan het begin van de lente. Toch is er altijd wel iets te vinden je zult er versteld van staan.

Met wat ik nu gevonden heb kun je een heerlijke poké bowl voor paarden maken:
° Jong brandnetel blad
° Paardenbloemblad
° Madeliefjes
° Braamblad
° Rozenbottels
° Meidoornbessen
° Hazelnootblad
° Populierenblad
° Lindeblad
° Zonnebloempitten

Je kunt ook kijken wat er thuis nog is en de salade aanvullen. Zelf vind ik het leuk om er veel kleur aan toe te voegen. We geven onze paarden allemaal wel eens een wortel maar er is zoveel meer wat je ze kunt geven.

De volgende groente en kruiden kun je gerust toevoegen aan de salade:
– witlof
– pastinaak
– radijs
– pompoen
– spinazie
– broccoli
– veldsla
– bleekselderij
– munt
– peterselie
– zoete aardappel
– rode biet
– wortel
– komkommer
– dille
– tijm