Gezondheidskruiden

Kruiden en Groeten voor Paarden

Kruiden als onderdeel van paardenvoeding

Paarden zijn verzamelaars en geen grazers. Paarden in een kudde in de vrije natuur voeden zich met honderden verschillende kruiden, struiken, grassoorten, fruit en wortels. Kruiden bevatten naast vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren nog heel veel andere, veelal geneeskrachtige, stoffen.

De behoefte van deze dieren is in al die tijd niet veranderd, de manier hoe wij nu naar voeding kijken wel, maar wat heeft deze vooruitgang ons en de dieren gebracht.

Veel ruwvoer, of het nu hooi of paardenkuil is, bevat alleen maar gras en niet meer de natuurlijke kruiden die vroeger in het land groeide. Vaak is dit gras Raaigras, wat bedoeld is voor koeien voor het produceren van melk. Raaigras is mooi groen, maar bevat veel meer glucose en eiwitten dan andere grassoorten en is niet grofstengelig, waardoor het eigenlijk niet geschikt is voor paarden. Wanneer het gras bemest is met kunstmest heeft dit ook geen positief effect op de spijsvertering van het paard. Vaak is er alleen weinig keus als het om ruwvoer gaat, tenzij je het zelf oogst.

Het paard kan door deze eenzijdige voeding een overschot aan eiwitten en glucose oplopen en een tekort aan natuurlijke vitaminen, mineralen en vele andere belangrijke bouwstoffen en werkzame bestanddelen. Het voeden van een kruidenmix geeft hier een seizoensgebonden oplossing voor!


Kruiden voor paarden

Voor paarden hebben kruiden altijd bij het menu gehoord. Afhankelijk van waar ze leefden was de variatie groot of juist erg beperkt. Paarden reageren vaak heel goed op verse of gedroogde kruiden. Dit is de meest natuurlijke vorm dit zijn dan ook de oorspronkelijke stoffen die normaal in het lichaam voorkomen en die het paard op celniveau ook kent en herkent!

Paarden vinden kruiden vaak erg lekker. Bepaalde bitterstoffen in kruiden stimuleren bovendien de aanmaak van spijsverteringsbevorderende sappen in de mond. Dieren, zoals paarden, staan dichter bij de natuur waardoor zij intuïtief aanvoelen welke plant ze wanneer nodig hebben. In de natuur had een paard immers ook geen stalapotheek! Dus was hij aangewezen op de kruiden die in zijn omgeving groeiden. Van nature weten paarden intuïtief wat goed is. Dat wil echter niet zeggen dat ieder paard zelf kan kiezen uit een kruidentuin. Als een paard uit balans is kiest het vanuit de disbalans en zijn zijn of haar keuzes dan vaak niet juist afgestemd.

Vanwege de grote hoeveelheid kruiden is het moeilijk een keuze te maken en weet je vaak niet precies welk kruid je moet inzetten, hoeveel en hoe lang. De kruiden die wij gebruiken in onze kruidenmixen hebben zich in de loopt der jaren vanzelf geselecteerd. Het zijn grotendeels inheemse kruiden (Europa) en bijna altijd veilig om te geven. Uitzonderingen hierop zijn drachtige en zogende merries, paarden met maagproblemen en bij bepaalde ziekten.
De kruiden worden per paard individueel gemeten met de biotensor en daarna tot een mix gemaakt. De mix is voldoende voor 6 weken. Daarna is het aan te raden een nieuwe mix te bestellen. Dezelfde kruiden langer dan 6 weken inzetten heeft geen zin.


Kruidenmix kun je bestellen in de winkel.

Groente voor paarden

Onze kruidenmix is vaak al een variatie van zaden, bloemen, bladeren en kruiden. Groente past daar heel goed bij. Begin met kleine hoeveelheden en kijk hoe je paard erop reageert.


Welke groente mag je paard eten?

De volgende groente geschikt en veilig om aan je paard te geven:
– pastinaak
– pompoen
– radijs
– witlof
– spinazie
– wortel
– broccoli
– rijpe tomaat
– rijpe paprika
– zoete aardappel
– rode biet
– courgette
– selderij
– komkommer
– raapstelen
– mierikswortel
– venkel
– andijvie

Nu is het wat lastig om verse groente goed te houden op stal door de vochtige omgeving en de kans op schimmels.
Voer alleen verse groente of ga voor de gedroogde groente uit ons assortiment, stuur een mail naar info@deoorsprong.eu voor de mogelijkheden
De gedroogde groente kun je bijvoorbeeld door de muesli doen, de slobber of gekookt lijnzaad.