Equi habitat

Equi Habitat Label

dit label is ontwikkelt door Valentijn Docquier van Viva-Concept om te dienen als voorbeeld locatie en als mogelijkheid om je als stal te onderscheiden van de rest.

In het kort is het eigenlijk een upgrade van het bekende paddock paradise concept van Jamie Jackson. De basis is een tracksysteem met daarbij veel groen en ruimte voor andere dieren. Door de specifieke inrichting van het terrein ontstaat er veel biodiversiteit.

1. 24/7/365 vrije beweging in kudde op een track systeem
In een Equi Habitat krijgen paarden de nodige beweging en vinden ze het sociaal contact waar ze van nature nood aan hebben.

2. Duurzame materialen, veilige geïntegreerde afrastering
In een Equi Habitat wordt de afrastering uitgevoerd met duurzame materialen die mooie in het landschap geïntegreerd kunnen worden.

3. Natuurlijk (drink)water voor paarden en omgeving
In een Equi Habitat wordt het regenwater van de eventuele schuilstallen opgevangen en aangeboden als drinkwater voor de paarden.

4. Schaduw van bomen en takkenhooi van knotbomen
In een Equi Habitat staan verschillende soorten bomen die voor schaduw zorgen voor de paarden. Bomen kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een schuilstal beter te integreren in het landschap.

5. Hagen, heggen, houtkanten en/of takkenwallen
In een Equi Habitat heb je hagen, heggen, houtkanten en/of takkenwallen die dienst doen als ruwvoer, afscherming en natuurlijke schuilplaats voor de paarden, maar ook als nestplaats en voedsel voor vogels, egels en andere dieren.

6. Kruidenstroken voor paarden en als faunarand
In een Equi Habitat wordt 5 à 10% van de totale weideoppervlakte voorzien als kruidenstroken die ook dienst doen als faunaranden. Door deze gedeeltelijk aan te leggen onder en achter de afrastering waar de paarden er niet aan kunnen, kunnen de kruiden zich goed ontwikkelen en kunnen ook de eenjarige kruiden zich opnieuw uitzaaien.

7. Kruidenrijk grasland
In een Equi Habitat is het aandeel Engels raaigras max. 20% en kunnen de paarden verschillende kruiden, bloemen en grassen uitzoeken. Zo krijgen ze gevarieerde voedingstoffen binnen en wordt het suiker en eiwitgehalte bewust beperkt.

8. Natuurlijk weidebeheer met kringloop van paardenmest
In een Equi Habitat wordt paardenmest verwerkt tot compost of bokashi en zo opnieuw ingezet voor het bemesten van de weides. Externe drijfmest en kunstmest worden niet gebruikt, eventuele tekorten in mineralen en sporenelementen worden aangevuld met bodemverbeteraars van natuurlijke oorsprong. Een goed bodemleven is de basis voor gezonde gewassen en dus goed ruwvoer.

Steeds meer paardeneigenaren wensen hun paard te stallen in een pension met groepshuisvesting. Beetje bij beetje zie je dat pensionstallen en maneges overgaan naar groepshuisvesting. De vraag is echter groter dan het aanbod het is dan ook een goed manier om lege stallingsplaatsen op te vullen. Stallen die groepshuisvesting aanbieden hebben vaak lange wachtlijsten.

Ga je als stal over op groepshuisvesting? Dan is het zeer de moeite waard om eens wat meer te lezen over equi habitat. Het is echt een kans om een mooie leefomgeving te creeren voor de paarden. Je draagt op die manier ook meteen een steentje bij aan de klimaatverandering. Met dit concept zal de bodem beter tegen droogte en overmatige neerslag kunnen. Er is schaduw voor de paarden wat erg prettig is in de hete zomers zoasl wij die tegenwoordig hebben. Met Equi Habitat bent je klaar voor de toekomst!

Paarden houden op deze manier is ook heel fijn is voor mensen. Het zorgt voor gemak, vrijheid, en rustigere (tevreden) paarden. Daarbij heeft het een stress verlagend effect op de mens om in de natuur te zijn.

Wil je ook overstappen naar duurzaam paarden houden? Heb je al ideetjes of helemaal niet? Wil je hulp bij het ontwerp? Of wil je advies over je eigen plannen? Neem dan contact op middels het contactformulier en dan kijken we samen naar waar je het meest mee geholpen bent.

Geef een reactie