Geplaatst op

CPL Chronisch Progressief Lymfoedeem

Veel paardeneigenaren die een paard hebben met CPL zijn er elke dag mee bezig is het niet op stal is het wel op internet. Zoekend naar antwoorden en hulp. Vaak zijn ze al jaren aan het tobben voor er duidelijk is dat het om CPL gaat. Eindelijk een diagnose dat geeft erkenning en houvast maar helaas geen oplossing. Steeds meer paarden vertonen huidproblemen aan het been, eerst alleen paarden met behang maar nu ook kwpn paarden. Er wordt inmiddels veel onderzoek gedaan naar deze disfunctie van het lymfestelsel. Ik ben hoopvol dat de onderste steen boven komt en we deze paarden beter kunnen helpen op termijn.

Voor nu kunnen we niet veel meer dan “damage control” doen want de naam zegt het al…
chronisch (langdurig) en progressief (vooruitstrevend). Het beste resultaat wat er is te behalen is dat het been rustig wordt en daarmee CPL stabiel. Helaas is het op dit moment niet mogelijk om CPL te genezen.

Eerste stadium
In de praktijk zien we vaak dat het al begint met huidschilfers op de onderbenen, meestal aan de achterkant van de knie. We beschouwen dit als eerste stadium.

Tweede stadium
Daarna ontstaat er een huidplooi in de kootholte en lokale verdikking van de huid. Dit stadium word vaak gemist bij paarden met sokken. Houd benen met sokken dus extra goed in de gaten, voel met je vingers echt de huid onder de haren. Leer jezelf aan dit elke week een keer te doen.

Wanneer ik in deze fase bij een paard geroepen wordt als lymfedrainage therapeut ben ik erg blij omdat er dan nog veel mogelijk is om de benen stabiel te krijgen en het progressieve eruit te halen. Bij een consult wordt voedingsadvies gegeven en tips over hoe je de benen het beste kunt verzorgen. Wanneer de eigenaar hier serieus mee aan de slag gaat zie ik dat het been rustig wordt.

Derde stadium
Een paard waarbij de tweede fase over het hoofd gezien word heeft minder geluk. De huidplooien in de kootholte zullen dieper en stugger worden en er zullen knobbels ontstaan. De huid verdikt en gaat afwijkingen vertonen. Mede hierdoor komt er een beperking in de beweging. Frequent komen hier secundaire infecties, met oa mijten of bacteriën bovenop wat het ziekteproces nog verergert. De huid tussen de plooien wordt vochtig en verspreid een stinkende geur die vliegen aantrekt.

Dat een paard CPL krijgt daar kun je als eigenaar in eerste instantie niet zoveel aan doen. Hoogswaarschijnlijk is de CPL gevoeligheid genetisch bepaald. Vroeger werd de aandoening ‘mok’ genoemd, maar deze term is onjuist aangezien paarden met mok relatief makkelijk kunnen genezen. Wanneer je paard “mok” heeft die maar niet weg gaat denk dan ook eens aan CPL.

Behandeling
Een dierenarts schaart dergelijk symptomen al snel onder mok en zal daarop ook het behandelplan baseren. Dit behandelplan zal veelal niet zorgen voor genezing. Het is aan te raden om contact op te nemen met een manueel lymfedrainage therapeut, MLD therapeut. Een MLD therapeut betrekt het lymfesysteem, huisvesting en voeding bij het behandelplan. Wanneer een eigenaar deze adviezen opvolgt zien we veel verbetering.

Er worden goede resultaten geboekt door manueel lymfetherapeuten bij paarden met CPL. Zoek je een goede therapeut kijk dan op http://www.mldregister.nl de therapeut zal ook in overleg kunnen gaan met je eigen dierenarts.

Advies in een notendop
De aanleg om CPL te ontwikkelen is bij koudbloeden groter, maar de omstandigheden bepalen of een paard werkelijk CPL ontwikkelt en in welke mate.  Voeding en beweging hebben een flinke vinger in de pap hier is veel winst te behalen. Daarnaast is het ook belangrijk om de huid van de benen goed te verzorgen op een manier die de ph en de beschermlaag van de huid niet verstoort. Een MLD therapeut zal je hierin adviseren en begeleiden.