Geplaatst op

Omega-3

Een paard kan niet zelf omega-3 vetzuren maken. De omega-3 haalt een paard uit vers gras. Niet alle paarden hebben toegang tot weidegang, zeker niet in de winter. In hooi is omega-3 vrijwel niet meer aanwezig. Zodra gras gemaaid en gedroogd wordt neemt de hoeveelheid Omega-3 flink af.

Een tekort aan Omega-3 wordt in verband gebracht met zomereczeem, ontstekingen, slechte vacht, verminderde weerstand, verminderde vruchtbaarheid. Verder lezen Omega-3

Geplaatst op

Wondgenezing

Wondjes, komen met regelmaat voor en zijn niet te voorkomen. Soms is het noodzakelijk om medicatie en/of homeopathie in te zetten vaak al wordt er vooral van buitenaf gewerkt aan herstel. De wond wordt goed verzorgt, er wordt gestapt, gekoeld, gesmeerd enzovoort.

Toch komt herstel vooral van binnenuit, uit voeding. Voor herstel is onder andere eiwit nodig, vitamine C, vitamine A, vitamine D, vitamine E en Zink. Het is belangrijk dat hier geen tekort van is bij het paard. Als er een tekort is aan voedingsstoffen, zal het genezingsproces langer duren maar ook het nieuwe weefsel zal niet van hoge kwaliteit zijn.

Paarden die voldoende vers gras krijgen, zullen de behoefte aan vitamine A kunnen dekken door het caroteen wat zij uit het voer halen. Voor paarden die gehouden worden op een stal waarbij weidegang niet mogelijk is, is extra aanvulling van vitamine A noodzakelijk.

Vitamine C te kort komt bij paarden eigenlijk nooit voor, omdat paarden vitamine C kunnen aanmaken van glucose in de lever. De productie van vitamine C in de lever wordt verminderd door bepaalde omstandigheden, zoals snelle groei of stressvolle situaties. Ook kunnen oudere paarden een verminderde aanmaak van vitamine C hebben, door verminderde werking van de lever. Ook paarden met leverproblemen hebben baat bij extra vitamine C.

Aangezien vitamine E niet stabiel is bij warmte nemen de vitamine E-niveaus af door oogst en opslag van hooi en kuilgras. Daarom hebben paarden een aanvulling van vitamine E nodig naast ruwvoer. Vitamine E-supplementen kunnen een waardevolle aanvulling in het rantsoen zijn, met name voor sportpaarden en bij vetrijke rantsoenen. Voor andere paarden die toegang hebben tot weidegras, is een aanvulling in de zomer als volop weidegras beschikbaar is, meestal niet nodig.

Paarden krijgen vitamine D binnen door middel van voeding, maar kunnen het ook zelf aanmaken als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Onder natuurlijke omstandigheden worden grazende paarden vele uren per dag blootgesteld aan zonlicht, waarmee voldoende vitamine D wordt aangemaakt om aan de behoefte te voldoen. Echter, veel paarden komen slechts enkele uren per dag buiten of dragen een deken waardoor de huid geen direct zonlicht krijgt.

Zink is aanwezig in meer dan 100 enzymen. Daarnaast bevatten huid, lever, botten en spieren ook zink en komt het slecht in kleine hoeveelheden voor in bloed, melk, longen en de hersenen. Een tekort aan zink verminderd de eetlust, vertraagd de groei van jonge paarden en kan leiden tot huidafwijkingen. Tekorten aan zink komen echter zelden voor.

Zorg voor ruwvoer van goede kwaliteit bij voorkeur onbeperkt. Aangevuld met een graanvrije balancer en/of kruidenmix. Bij paarden met oedeemgevoeligheid is het aan te bevelen om balancer op luzerne basis niet te kiezen.

Het is belangrijk dat het paard voldoende schoon drinkwater tot zijn beschikking heeft. Een goede vochtbalans is goed voor de wondgenezing. Een droge wond geneest moeilijker.

Beweging is ook zeer belangrijk. Door lichte oefeningen te doen, versterk je het vermogen van het lichaam om tegen ontstekingen te vechten en sneller te genezen. Manuele lymfedrainage laten uitvoeren door een therapeut kan het herstel kracht bij zetten en versnellen. Door de lymfedrainage worden de lymfevaten ondersteund en kunnen vocht en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit stimuleert ook de aanvoer van bouwstoffen die nodig zijn voor herstel.

Vermijd chemische en geparfumeerde crèmes. Kies voor middelen die zo natuurlijk mogelijk zijn en het lichaam zodoende niet onnodig extra belasten. Er zijn zeer veel verschillende middelen op de markt, per paard en per wond verschilt de aanpak het is dan ook even zoeken naar de juiste.

Laat je goed adviseren en luister naar je eigen gevoel. De meeste lymfedrainage therapeuten kunnen je helpen met voeding en wondverzorging. Kijk in het register voor een therapeut bij jou in de buurt www.mldregister.nl

Geplaatst op

Poké bowl

Poké betekent snijden en is een Hawaiiaans gerecht. De poké bowl is een échte hit onder de foodies. Voor wie nog niet weet wat het is: een traditioneel gerecht uit Hawaii, met rijst, heel veel verse groentes en blokjes verse vis gemarineerd in sojasaus.

Poké bowl voor paarden maak je zelf

Wanneer we dit een beetje aanpassen kunnen we een poké bowl voor paarden maken. Het leukste vind ik het om in mijn eigen omgeving te struinen naar wat eetbaar is voor paarden en dat te gebruiken. In de zomer is dat makkelijker dan in de winter of zoals nu aan het begin van de lente. Toch is er altijd wel iets te vinden je zult er versteld van staan.

Met wat ik nu gevonden heb kun je een heerlijke poké bowl voor paarden maken:
° Jong brandnetel blad
° Paardenbloemblad
° Madeliefjes
° Braamblad
° Rozenbottels

Je kunt ook kijken wat er thuis nog is en de salade aanvullen. Zelf vind ik het leuk om er veel kleur aan toe te voegen. We geven onze paarden allemaal wel eens een wortel maar er is zoveel meer wat je ze kunt geven.

De volgende groente en kruiden kun je gerust toevoegen aan de salade:
– witlof
– pastinaak
– radijs
– pompoen
– spinazie
– broccoli
– veldsla
– bleekselderij
– munt
– peterselie

Geplaatst op

Ode aan Diatomeeënaarde

Enige jaren geleden op Equiday hoorde ik voor het eerst over diatomeeënaarde. Inmiddels gebruik ik het erg veel in en om huis maar zeker ook voor de paarden. Het kent vele toepassingen.

Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk, het bestaat uit 150 miljoenjaar oude eencellige schelpdiertjes. Het skelet van deze schelpdiertjes bestaat bijna helemaal uit silicium en nog 15 andere sporenelementen. Silicium ondersteund de versteviging van bindweefsel.

Toepassingen huis en tuin:
– leg een hoopje bij de uitgang van een mierenhol, de mieren zullen vertrekken
– slakken zullen planten met rust laten wanneer je een “muurtje” strooit om de plant
– vliegen gaan ook liever niet naar plekken waar diatomeeënaarde ligt

Toepassingen bij dieren:
– in te zetten bij rotstraal en natte hoefproblemen
– diatomeeënaarde direct op de huid wrijven helpt tegen luizen en parasieten
– inwendig verbeterd de eiwit vertering en bind toxische stoffen. Tevens ontzuurt het maag/darm milieu en voorkomt uitkomen van vliegenlarven in de mest.

Tip: bied diatomeeënaarde aan middels een mineralen buffet zo kan het paard zelf kiezen of het nodig is of laat mij je paard meten of het resoneert met je paard.

Je vind diatomeeënaarde ook in de webshop op deze site.

Geplaatst op

Indicaties voor lymfedrainage

Wat is lymfedrainage?
Lymfedrainage is een hele mooie zachte interventie met een grootse uitwerking! In de praktijk zie ik het verbluffende resultaat van de behandeling. Ik verbaas me vaak over de snelheid waarmee het herstel gaat.

Er zijn een aantal klachten/ziektebeelden waarbij het zeer aan te bevelen is om lymfedrainage te laten doen. We noemen dit indicaties:

 • stalbenen
 • overbelaste pezen en spieren
 • peesontsteking
 • hoefbevangenheid
 • oedemen (post traumatisch en post operatief)
 • einschuss
 • slecht helende wonden
 • staart en manen eczeem
 • verkoudheden
 • tijdens en na een ziekte
 • na medicatie; bv: antibiotica kuur
 • slechte algehele weerstand
 • onrustige angstige paarden
 • chronisch progressief lymfoedeem (CPL)
 • traag herstel na intensieve inspanning
 • spierbevangenheid
 • elefantiasis (olifantsbeen; restschade na Einschuss)
 • chronische mok
 • dikke koker
 • hoge ontstekingsgevoeligheid
 • hoge blessure gevoeligheid
 • snelle verzuring en na trainen stijf
 • problemen rondom littekenweefsel

Lymfedrainage is een massage techniek (manuele lymfedrainagen) en wordt ook wel MLD genoemd. Deze behandelmethode is nog niet zo heel bekend maar er is wel iets gaande.

Veel eigenaren van paarden met CPL weten de weg naar de MLD therapeut al te vinden. De meeste paarden die ik zie hebben een oedeem. Een oedeem komt is verschillende shapes en sizes. Bij het ene paard zit het bij de uier, bij de andere op het been, onder de kaak, onder de buik of uit het zich in een dikke koker. De paarden zijn vaak al onder behandeling geweest van een dierenats maar blijven nog zitten met een “bult”. Deze gaat met tijd weg en dat kan lang duren is vaak de boodschap die de eigenaar mee krijgt. Met MLD kan dit proces versnellen. Oedemen en trauma’s die nog niet zo lang aanwezig zijn kunnen na een paar behandelingen al opgelost worden. Soms zelfs al na 1 behandeling maar dit is niet altijd het geval.

Herken je de een van bovenstaande indicaties bij je paard? neem dan vrijblijvend contact met me op dan bespreken we de mogelijkheden.

Geplaatst op

50 shades of wellness

Voor elke eigenaar is wellness voor paarden anders.
Ken je die cartoon waarbij een eigenaar van een opgepoetst sportpaard en een eigenaar van een lang harig buitenpaard beide denken “ Och arm paard” over elkaars paarden.

De een ziet zijn paard graag in een box tot in de knieen in het stroo, de ander wordt gelukkig van een paard dat met zijn haren door de war nog maar eens in de modder rolt. Persoonlijk hoor ik tot de laatste categorie sinds een paar jaar. In de loopt van de jaren ben ik heel anders naar paarden houden gaan kijken.

Beide eigenaren hebben een gemeenschappelijke deler, ze willen beide het voor hun paard. Wat dat is? dat ligt mijlen ver uit elkaar, met daartussen 50 shades of wellness.

De paarden hebben gemeenschappelijk dat ze genetisch hetzelfde in elkaar steken en de spijsvertering hetzelfde werkt. Wat de paarden uiteindelijk te eten krijgen zal weer behoorlijk van elkaar verschillen. Het ruwvoer zou gelijk moeten zijn.

Het spijsverteringsstelsel is helemaal aangepast op het verteren van plantaardig voedsel: de optimale werking van alle onderdelen is afhankelijk van een rantsoen met veel vezels en weinig zetmeel. Het maakt daarbij niet uit hoe het paard gehouden wordt het is een feit, hier zijn geen 50 shades en hier moeten ook geen concessies gedaan worden wil je je paard gezond houden.

Het maagdarmkanaal van een paard is ingesteld om continue een langzame stroom van ruwe, structuurrijke, suikerarme grassen te verteren. Zorg ervoor dat het paard nooit te lang zonder ruwvoer staan. Hoe lang “te lang” is daar zijn de meningen over verdeeld.

Voor paarden met maagzweren is het beste om maximaal één uur te vasten, omdat in een lege maag gemakkelijk maagzweren ontstaan. Voor overige paarden zou het streven moeten zijn om voor vrijwel continue over vezelrijke voeding te beschikken.

Wat is nu vezelrijkvoer (ruwvoer) ? Ruwvoer zijn voedermiddelen met een vezellengte van ca. 8 mm. Voedermiddelen zoals gras, hooi, luzerne, snijmaïs en stro zijn dus ruwvoeders. Andere voedermiddelen met een kortere vezellengte vallen onder krachtvoer.

De kans dat een buitenpaard continue over ruwvoer beschikt ligt wat hoger dan het paard op stal. Veel stallen geven 2x per ruwvoer en vaak zijn dit kleine porties. Vaak heb je hier als eigenaar geen invloed op tenzij je je paard verhuisd naar een andere stal. Wanneer dat geen optie is kun je als eigenaar wat ruwvoer geven in plaats van dat handje muesli na het rijden.

Kies bijvoorbeeld voor groene haver (Agrobs of Purehorse). Luzerne is minder geschikt omdat deze vaak gehakseld is en de slijmvliezen van onder ander de slokdarm en maag irriteert. De biologische luzerne van Purehorse is wel een geschikt alternatief. Pferdgerecht en Agrobs hebben ook voeders die je als ruwvoer kunt zien. Ook hier zijn weer genoeg keuzes te maken, misschien wel 50

Wil je dat ik je help? stuur me dan een berichtje.

Geplaatst op

De hele nacht

Voer een paard zoals een paard … De hele nacht lang

Waar of niet waar? Paarden hebben ’s nachts niet zoveel hooi nodig omdat ze slapen.
Niet waar en gevaarlijk!

Geloof de feiten:
– Paarden zijn meestal wakker en bewegen het grootste deel van de tijd.
– Volwassen paarden slapen maximaal twee uur per dag, opgesplitst in korte periodes.
– Deze dutjes van 15 tot 20 minuten zijn afwisselend gedurende de dag en nacht.

Met andere woorden, paarden slapen niet langdurig zoals mensen en sommige andere dieren dat doen. Als prooidier, moeten paarden in regelmatige pauzes van korte duur in slaap vallen, idealiter in een groepssituatie waarbij sommige om beurten rusten terwijl anderen alert blijven op gevaren.

Nog een feit om in gedachten te houden:
– De spijsvertering van het paard is ontworpen om voedsel continu te verwerken.

Paarden zijn druppelvoeders, ontworpen om continu te grazen om het spijsverteringskanaal normaal te laten functioneren, waardoor zweren en koliek worden voorkomen. Om hen te voeden met hun natuurlijke instincten en fysiologie, moeten ze op elk gewenst moment beschikbaar zijn. En dat betekent 24/7.

De oplossing is eenvoudig: voed genoeg hooi ’s nachts om er zeker van te zijn dat er nog wat over is in de ochtend. Als je paard geen hooi meer heeft en je wakker wordt om te zien dat hij schopt en poot, heeft hij honger. Maar zelfs als hij geduldig lijkt te wachten, is hij in ongemak of regelrechte pijn door het zuur dat zijn lege maag wast. Zeker, hij is ook mentaal gestrest; deze stress kan leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen (inclusief, ironisch genoeg, aanhoudend overgewicht).

Verlicht het ongemak van je paard (en houd zijn spijsvertering gezond) door hem meer hooi te geven dan hij eventueel zou kunnen eten. Zodra hij zich realiseert dat het aanbod nooit opraakt, zal hij zichzelf reguleren en begint hij eigenlijk minder te eten omdat hij ontspannen is, zowel fysiek als emotioneel.

En je kunt beter slapen, wetende dat je paard de hele nacht aan het eten is zoals het hoort – zoals een paard.

Bron: Feed A Horse Like A Horse- door PhD Juliet M. Getty
EAN9781608442140

Geplaatst op

Hennepzaad voor paarden

Bron van omega 3
Sinds kort heb ik hennepzaad “ontdekt” voor mijzelf en mijn paard. Omdat mijn paard relatief weinig is het gras staat was ik op zoek naar een extra bron omega 3 voor haar. Pure olie geven stond me wat tegen omdat paarden in de natuur ook niet plotseling een fles lijnzaadolie tegen komen. Wanneer we paarden de kans geven eten ze zeer gevarieerd. Het dieet van een paard bestaat oorspronkelijk uit vooral lang vezelig celluloserijk gras of hooi, veldkruiden, bladeren, knollen, zaden, wortels, struiken, takken etc.

De werking van wiet is niet van toepassing voor het zaadje; van een hennepzaadje krijg je geen high gevoel. Boeddhisten in India eten tijdens het vasten een wietzaadje per dag. Hennepzaad wordt al eeuwenlang als zeer gezond beschouwd zodat als je vast je toch voldoende voedingstoffen in de vorm van fytonutriënten binnen krijgt.

Hennepzaad is een van de weinige voedingsmiddelen met een vrijwel compleet eiwit. Dit betekent dat hennep bijna alle essentiële aminozuren bevat! De functies van de vetzuren zijn ontelbaar, maar om er een paar te noemen: vitamineopname, energie/temperatuur regulatie, hormoonaanmaak / -balans, orgaanbescherming, celopbouw, hartfunctie etc. etc.

Hennepzaad levert omega 3 en omega 6 vetzuren in de ideale verhouding. In andere voedingsmiddelen zit meestal te veel omega 6.

Hennepzaad bevat een aanzienlijke hoeveelheid mineralen en vitaminen. Het heeft een goede spreiding van vitaminen (zoals vitamine B1, B2, B3, B6, C en E) en mineralen (waaronder ijzer, calcium, fosfor, magnesium, zink en koper). Daarnaast is hennepzaad ook een bron van chlorofyl en voedingsvezels.

Hennepzaad is een goede bron van voedingsvezels. In hennepzaad zitten zowel onoplosbare als oplosbare voedingsvezels in een verhouding van 4:1. Bijzonder goed voor de spijsvertering.

Hennepzaad heeft zeer veel gezondheidsvoordelen zo werkt het ontstekingremmend, anti allergisch en helpt het oudere dunnere paarden om weer aan te zetten.

Waar koop je het?
Hennepzaad voor paarden bestel ik bij Purehorse in de webshop: https://purehorse.nl/product/hennepzaad/ hier betaal je € 19,99 voor een kilo. Een klein paard krijgt 30gr per dag dat is genoeg voor ruim een maand.

Voor mij persoonlijk koop ik de gepelde zaden gewoon bij AH :). De zaadjes gaan door de smoothie, havermout, notenrepen en door de salade, jummie.

Geplaatst op

CPL Chronisch Progressief Lymfoedeem

CPL staat voor Chronisch Progressief Lymfoedeem

Veel paardeneigenaren die een paard hebben met CPL zijn er elke dag mee bezig is het niet op stal is het wel op internet. Zoekend naar antwoorden en hulp. Vaak zijn ze al jaren aan het tobben voor er duidelijk is dat het om CPL gaat. Eindelijk een diagnose dat geeft erkenning en houvast maar helaas geen oplossing.

Steeds meer paarden vertonen huidproblemen aan het been, eerst alleen paarden met behang maar nu ook kwpn paarden. Er wordt inmiddels veel onderzoek gedaan naar deze disfunctie van het lymfestelsel. Ik ben hoopvol dat de onderste steen boven komt en we deze paarden beter kunnen helpen op termijn.

Voor nu kunnen we niet veel meer dan “damage control” doen want de naam zegt het al…
chronisch (langdurig) en progressief (vooruitstrevend). Het beste resultaat wat er is te behalen is dat het been rustig wordt en daarmee CPL stabiel. Helaas is het op dit moment niet mogelijk om CPL te genezen.

Eerste stadium
In de praktijk zien we vaak dat het al begint met huidschilfers op de onderbenen, meestal aan de achterkant van de knie. We beschouwen dit als eerste stadium.

Tweede stadium
Daarna ontstaat er een huidplooi in de kootholte en lokale verdikking van de huid. Dit stadium word vaak gemist bij paarden met sokken. Houd benen met sokken dus extra goed in de gaten, voel met je vingers echt de huid onder de haren. Leer jezelf aan dit elke week een keer te doen.

Wanneer ik in deze fase bij een paard geroepen wordt als lymfedrainage therapeut ben ik erg blij omdat er dan nog veel mogelijk is om de benen stabiel te krijgen en het progressieve eruit te halen. Bij een consult wordt voedingsadvies gegeven en tips over hoe je de benen het beste kunt verzorgen. Wanneer de eigenaar hier serieus mee aan de slag gaat zie ik dat het been rustig wordt.

Derde stadium
Een paard waarbij de tweede fase over het hoofd gezien word heeft minder geluk. De huidplooien in de kootholte zullen dieper en stugger worden en er zullen knobbels ontstaan. De huid verdikt en gaat afwijkingen vertonen. Mede hierdoor komt er een beperking in de beweging. Frequent komen hier secundaire infecties, met oa mijten of bacteriën bovenop wat het ziekteproces nog verergert. De huid tussen de plooien wordt vochtig en verspreid een stinkende geur die vliegen aantrekt.

Dat een paard CPL krijgt daar kun je als eigenaar in eerste instantie niet zoveel aan doen. Hoogswaarschijnlijk is de CPL gevoeligheid genetisch bepaald. Vroeger werd de aandoening ‘mok’ genoemd, maar deze term is onjuist aangezien paarden met mok relatief makkelijk kunnen genezen. Wanneer je paard “mok” heeft die maar niet weg gaat denk dan ook eens aan CPL.

Behandeling
Een dierenarts schaart dergelijk symptomen al snel onder mok en zal daarop ook het behandelplan baseren. Dit behandelplan zal veelal niet zorgen voor genezing. Het is aan te raden om contact op te nemen met een manueel lymfedrainage therapeut, MLD therapeut. Een MLD therapeut betrekt het lymfesysteem, huisvesting en voeding bij het behandelplan. Wanneer een eigenaar deze adviezen opvolgt zien we veel verbetering.

Er worden goede resultaten geboekt door manueel lymfetherapeuten bij paarden met CPL. Zoek je een goede therapeut kijk dan op http://www.mldregister.nl de therapeut zal ook in overleg kunnen gaan met je eigen dierenarts.

Advies in een notendop
De aanleg om CPL te ontwikkelen is bij koudbloeden groter, maar de omstandigheden bepalen of een paard werkelijk CPL ontwikkelt en in welke mate.  Voeding en beweging hebben een flinke vinger in de pap hier is veel winst te behalen. Daarnaast is het ook belangrijk om de huid van de benen goed te verzorgen op een manier die de ph en de beschermlaag van de huid niet verstoort. Een MLD therapeut zal je hierin adviseren en begeleiden.


Geplaatst op

Drinkwater voor paarden

Natuurlijk drinken
 • Water is belangrijk voor vitaliteit.
 • Water is voor het lichaam van levensbelang, net als zuurstof.
 • Water is een universeel oplosmiddel, transportmiddel en het is de basis van allerlei biochemische processen in het lichaam.
 • Water is de oorsprong van alle leven en, zoals voor alle levende wezens, ook essentieel voor het paard.

  Elke cel, elk orgaan heeft water nodig om zijn werk in het organisme te doen. Zonder voldoende watertoevoer dreigt uitdroging of uitdroging en lijdt het metabolisme.

De waterbehoefte varieert van paard tot paard, het paard drinkt ongeveer 20 – 30 liter water per dag in rust. Met veel werk of hoge temperaturen kan het veel meer zijn.

Water is nodig voor de temperatuur regeling van het paard maar is ook erg belangrijk voor de spijsvertering. Zonder vloeistof wordt de inhoud van de darm te droog, wat kan leiden tot constipatie. Lichaamsvloeistoffen zoals bloed of lymfe zijn ook afhankelijk van voldoende watertoevoer.

Als de waterinname te laag is, wordt het bloed dikker en kunnen problemen met de bloedsomloop optreden. Afvalstoffen worden uitgescheiden in de urine, die bijvoorbeeld worden geproduceerd wanneer eiwit wordt verteerd. Hoeveel water een paard precies nodig heeft, hangt sterk af van de voeding, de prestaties en de omgevingstemperatuur. Als een paard zeer eiwitrijk voer eet, drinkt het ook meer om deze afbraakproducten uit te scheiden.

Het paard is alleen klaar om te presteren en het metabolisme kan zijn taken vervullen als aan zijn dagelijkse waterbehoeften wordt voldaan.

Een paard moet altijd toegang hebben tot zoet water. Drinken uit emmers, kuipen of bakken is veel paardvriendelijker dan uit drinkautomaten met lepel.

Paarden die buiten gehouden worden drinken op de natuurlijke hoogte maar paarden in een box drinken uit automatische drinkbakken die op standaard hoogte zijn opgehangen. Vaak is de hoogte niet passend voor het paard dat in de box staat. Het kan dan zo zijn zijn dat het paard te weinig drinkt omdat de hoogte niet comfortabel is.

Meet eens op hoe hoog de drinkbak hangt bij jouw paard en kijk eens naar dit schema van nedlandic.

https://www.nedlandic.nl/content/10-drinkbakken-voor-paarden
Let er ook op dat de automatische drinkwaterbakken genoeg water per minuut geven. Wanneer de automatische drinkbak te traag staat afgesteld, kan de motivatie om te drinken afnemen.

Test eens hoeveel je paard drinkt. Sluit de drinkbak af en zet een grote kuip met minimaal 40 liter water neer. Na een dag kun je kijken hoeveel water er uit is gedronken. Doe dit een paar dagen achter elkaar zodat je een goed beeld krijgt en het niet een moment opname is.